Siirry suoraan sisältöön

Aktiiviset tulivuoret Euroopassa

Maapallolla on kaikkiaan noin 4000 tulivuorta, joista on purkautunut historiansa aikana noin 450. Ne ovat sijainniltaan litosfäärilaattojen saumakohdissa ja niitä löytyy eniten Aasiasta kuten Indonesiasta, Japanista sekä Filippiineiltä. Näiden lisäksi aktiiviset tulivuoret ovat löytäneet paikkansa myös Keski-Amerikasta ja Andeilta. Myös Välimerenmaista kuten Etelä-Italiasta niitä löytyy eikä myöskään voi unohtaa Islantia. Tulivuoret jaotellaan aktiivisiin, nukkuviin sekä sammuneisiin, mutta geologit eivät ole jaottelusta yhtä mieltä. Se johtuu siitä, että tulivuori voi olla vuosikausia hiljaa tai vaihtoehtoisesti ne ovat purkautuneet useita kertoja, mutta eivät ole lähiaikoina osoittaneet minkäänlaista aktiivisuutta.

Mitkä aktiiviset tulivuoret uhkaavat Eurooppaa?

Italiassa sijaitseva Campi Flegrei on yksi Euroopan mahtavimmista ja samalla vaarallisimmista tulivuorista. Se on antanut jo pitkään heräämisen merkkejä ja edellisestä pienemmästäkin sen purkauksesta on jo noin 500 vuotta aikaa. Se on hankala sijainniltaan ja se on miljoonakaupungin läheisyydessä, joten onkin arvioitu, että sen seuraava purkautuminen tulee aiheuttamaan melkoiset tuhot. Myös sen tuhka pimentäisi taivaan, joten se tulisi vaikuttamaan hyvin vahvasti lentoliikenteeseen.

Aktiiviset tulivuoret tuovat myös päänvaivaa Islannissa. Hekla on purkautunut viimeksi vuonna 2000 ja sen uuttaa purkautumista on odoteltu jo jonkin tovin. Siellä on myös aktiivisena Katla, Grímsvötn ja Bárðarbunga. Ne ovat kaikki valmistautuneet seuraavaan purkaukseen ja voivat tehdä sen. Esimerkiksi Katla on yleensä herännyt aina 60-80 vuoden välein. Tosin nyt sen sykli ei ole toteutunut kuten yleensä. Vaikka kaikki nämä neljä tulivuorta aktivoituvat samaan aikaan, ne eivät välttämättä purkaudu yhtä aikaa. Ne ovat huomattavasti vaarallisempia kuin Suomen tulivuoret.

Eyjafjallajökull Islannissa purkautui vuonna 2010, mutta sen vaikutukset jäivät suhteellisen pieneksi. Tosin sekin aiheutti Euroopassa kaaosta lentoliikenteessä. Seuraavana vuonna Grímsvötn purkautui, mutta sen purkautuminen ei juurikaan aiheuttanut lentoliikenteelle kaaosta. Eyjafjallajökullin tuhka oli paljon hienorakeisempaa kuin Grímsvötnin, joten siksi se aiheutti päänvaivaa lentoliikenteelle. Vähemmän haittaa on siitä, jos tutustuu, millaisia tulivuoripelejä online casino tarjoaa.

Tulivuori Kanarialla

La Palman saarella oli iso tulivuorenpurkaus syksyllä vuonna 2021, kun Cumbre Vieja alkoi syöstä ensin savu- ja tuhkapilveä sekä myöhemmin myös laavaa. Sitä virtasikin hyvin laajalle alueelle ja sitä myös valui mereen asti. Mereen valuessaan se jäähtyy nopeasti, mutta se saattaa myös muodostaa hyvin myrkyllisiä kaasuja. Paikallisia evakuoitiin laavavirran alta ja tuolloin purkauksen epäiltiin kestävän useita kuukausia. Purkauksia edelsi useita maanjäristyksiä ja niitä havaittiin myös purkauksen alun jälkeen. Edellisen kerran tämä tulivuori purkautui vuonna 1971. Cumbre Vieja -tulivuori ei kuulu tappavimpien tulivuorien listalle.

Vuoden 1971 Cumbre Viejan purkauksessa kuoli yksi henkilö. Hän sai silloin surmansa, koska oli kuvaamassa purkausta. Syksyn 2021 purkaus kesti kaikkiaan yli kolme kuukautta ja joulukuussa viranomaiset kertoivat tulivuorenpurkauksen päättyneen. Se ehti tuhota satoja koteja sekä sen alle ja huomattava määrä viljelyalueita, jossakin vaiheessa alueita arvioitiin olevan yli 1100 hehtaaria. Vahinkoja arvioitiin nousevan noin 900 miljoonaan euroon. Islannissa Fagradalsfjallin laavaryöpsähdykset syksyllä 2021 näkyivät Reykjavikiin saakka, mutta ne eivät aiheuttaneet samalla tavalla vahinkoa, vaikka laavapaakkuja lenteli paikalle kerääntyneiden uteliaiden katsojien niskaan.

Vesuviuksen vaarallisuus

Vesuvius lähellä Napolia on luokiteltu vaaralliseksi tulivuoreksi, mutta se on purkautunut viimeksi vuonna 1944. Tänä päivänä sen vaikutusalueella sijaitsee useita kaupunkeja sekä asuu useampi miljoona ihmistä. Sitä pidetään hyvin vaarallisena, vaikka sen purkautumisten välillä voi olla jopa tuhansien vuosien taukoja. Tällä hetkellä on menossa pitkä hiljainen kausi, jolloin se ei ole antanut mitään elonmerkkiä itsestään. Se ei silti tarkoita sitä, että se olisi täysin rauhoittunut.

Aktiiviset tulivuoret
Avainsanat: