Siirry suoraan sisältöön

Mikä on hurrikaani?

Hurrikaani meren yllä.

Hurrikaani, taifuuni, ja sykloni. Rakkaalla lapsella, joka ei ehkä kovin osuva sanonta tässä yhteydessä ole, on monta nimeä, kuten sanotaan. Hurrikaaniksi kutsutaan Atlantilla ja Karibianmerellä muodostuvia trooppisia myrskyjä, jotka yleensä liikkuvat kohti länttä lähellä päiväntasaajaa. Ne voivat tuottaa hyvin suuria tuhoja kulkiessaan yli Karibian saarien kohti Meksikoa ja Yhdysvaltoja, joten näiden alueiden asukkaat ovat tulleet todella tuntemaan, mikä on hurrikaani!

Mikä on hurrikaani ja kuinka se muodostuu?

Hurrikaani on siis trooppinen hirmumyrsky, joka syntyy trooppisesta matalapaineesta merien yllä, kun meriveden lämpötila ylittää 26-27 celsiusastetta. Tällaista matalapainetta voi edeltää Afrikan länsirannikolle muodostunut laaja ukkospilvien alue. Matalapaineen kulkiessa pasaatituulien mukana länteen, se saattaa voimistua meriveden lämmön vaikutuksesta ja muuttua trooppiseksi myrskyksi. Edelleen voimistuessaan, sen keskellä olevan silmän ympäri kiertävien tuulien voimistuessa yli 33 m/s, se luokitellaan hurrikaaniksi. Voimakkain hurrikaani voi synnyttää jopa 90 m/s tuulia.

Trooppinen hirmumyrsky on rakenteeltaan ikään kuin kolmiulotteinen spiraali, jonka tuulet puhaltavat vastapäivään kiertyen kohti myrskyn keskusta. Korkeutta tällä rakenteella saattaa olla jopa 15 kilometriä. Myrskypyörteen halkaisija on tyypillisesti 400-800 km, eli kyseessä on tosi laajalle alueelle ulottuvat vaikutukset. Myrsky etenee yleensä noin 20-50 km tunnissa. Myrskyä kiertävien tuulten nopeus voi olla jopa 330 km/tunnissa.

Voimakkain hurrikaani

Hurrikaanien voimakkuudet luokitellaan niin sanotulla Saffir-Simpson asteikolla. Se mittaa myrskykeskuksen ilmanpainetta sekä myrskytuulien nopeutta. Tämä asteikko on viisiportainen alkaen ykkösestä, jossa ilmanpaine on yli 980 hPa ja tuulen nopeus luokkaa 33-44 m/s, ja päättyy viidenteen, jossa vastaavat luvut ovat alle 920 hPa ja tuulen nopeus yli 70 metriä. Kun tällainen myrsky sattuu kohdalle, ei kellekään jää epäselväksi, mikä on hurrikaani.

Suurin ja voimakkain koskaan mitattu hirmumyrsky oli vuonna 1979 Japania runnellut trooppinen hirmumyrsky Tip, mikä on hurrikaani, jonka tuulet puhalsivat jopa 305 km/h ja ilmanpaine laski 870 millibaariin. Myrskyn halkaisija oli 2 220 kilometriä ja mitattu 870 millibaarin ilmanpaine on alhaisin koskaan mitattu.

Myrskyn vaikutukset

Hirmumyrsky aiheuttaa edetessään valtavaa tuhoa riippuen siitä, mihin se osuu matkallaan. Rannikkoalueet ovat yleensä eniten vaarassa, ja edetessään maalla, se usein heikkenee, koska lämpimän veden aiheuttamaa ylöspäin virtaavaa ilmaa ei enää ole. Veneet ja veneilytarvikkeet rannikolla ovat alttiita myrskyille, kuten myös kokonaiset rannikkokaupungit. Hurrikaani Katriina aiheutti valtavat aineelliset tuhot vuonna 2005, kuolleita oli 1 250-1 850 ja aineelliset vahingot 108 mrd. USD.

Floridassa hurrikaani nimeltä Ian aiheutti laajaa tuhoa vuonna 2022 syyskuussa. Se oli 4. kategorian hirmumyrsky saapuessaan Floridan rannikolle ja heikkeni edetessään Floridan niemimaan yli ja voimistui uudelleen siirtyessään merelle ja iskien maihin Etelä-Carolinassa. Floridan myrskyjen tuhot pitävät sisällään muun muassa yli 80 ihmisen kuoleman ja sen nostattamien tulvien aiheuttamat laajat aineelliset tuhot.

Mikä on hurrikaani ja tsunami?

Tsunamin synty ei taas liity säähän. Tämän valtaisan hyökyaallon aiheuttajina saattavat olla maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, mereen putoavat asteroidit tai maanvyörymät. Tsunami syntyy kun joku edellä mainituista saa vesimassat epätasapainoon. Avomerellä tsunamiaalto on yleensä korkeudeltaan metrin. Kun tällainen aalto saapuu rannikolle, se saattaa kohota jopa 50 metriä korkeaksi vesiseinäksi.

Tsunamissa on selvästi tavallisia aaltoja suurempi aallonpituus, eli aalto voi olla kymmeniä tai satoja kilometrejä pitkä. Tsunamiaaltojen välinen aika on 5-9 minuuttia, joka on myös huomattavasti tavallisia tuuliaaltoja pidempi. Tsunamiaalto ulottuu meren pohjaan asti, toisin kuin tavallinen pinta-aallokko.

Mikä on hurrikaani? Hurrikaani on siis nimitys trooppiselle hirmumyrskyille. Taifuuni ja sykloni tarkoittavat samaa, mutta nimet juontuvat eri puolilta maailmaa. Hurrikaanikausi on yleensä kiivaimmillaan elo-syyskuussa, mutta niitä saattaa muodostua jo kesäkuussa. Näiden jäänteitä saattaa joskus kulkeutua myös meille pohjolaan, mutta niiden voima on jo heikentynyt tavalliseksi myrskyksi, eikä niillä ole enää samanlaista tuhovaikutusta kuin lähempänä päiväntasaajaa.