Siirry suoraan sisältöön

Mistä löytää kristalleja Suomessa

Kristallit ovat monia kiinnostava aihe ja osaa kiinnostaa jopa kristallien etsiminen itse. Se mistä löytää kristalleja vai löytääkö niitä ollenkaan vaihtelee asuinpaikan mukana. Yleisesti ottaen kuka tahansa voi kuitenkin löytää kristalleja Suomessa. Kristalleiksi sanotaan yleensä erilaisia korukiviä ja jopa jalokiviä, joita molempia voi löytää Suomestakin. Niiden löytämiseen on monta erilaista tapaa. Sopiva tapa vaihtelee pitkälti myös sen mukaan missä päin Suomea asut tai etsit kristalleja.

Mistä löytää kristalleja aloittelevana etsijänä

Kristalleja voi löytää, vaikka niiden etsimisestä ei aiempaa kokemusta olisikaan. Turisteille avoimet jalokivikaivokset ovat usein varmimpia tapoja niiden löytämiseen, mutta ne eivät ole ainut tapa. Monia korukiviä, kuten topaaseja, granaatteja, kvartseja ja ametisteja voi hyvin löytää myös aloittelijana. On kuitenkin tärkeää tietää mistä etsiä. Timantteja aloittelijat eivät kuitenkaan yleensä löydä, sillä etsiminen vaatii ammattikalustoa.

Jalokivet harrastuksena ovat loistava idea paitsi kauniiden kristallien löytämisen vuoksi niin myös siksi, että samalla tulee lenkkeiltyä. Kristalleja nimittäin voi löytää jopa tien varsilta etenkin Lapista. Lapin tienvarsilta voi bongata vaikkapa valkoista kvartsia tai punaista jaspista. Kannattaa suunnata etenkin kohteisiin, josta on aiemminkin tehty kivi- ja kristallilöydöksiä.

Tee löytöjä joka puolella Suomea

Joka puolelta Suomea on löydetty eri lajeja Suomen noin sadan korukivilajin joukosta. Niitä löytää etenkin louhintatyömailta, rannoilta ja sorakuopista sekä tienvarsien kallioista. Mukaan kannattaa ottaa suihkepullo, jolla kiveä suihkuttaessa näkee tarkemmin mille kivi näyttää. Vaikka erilaisia kristalleja voi löytää ympäri Suomen, on Itä-Suomen alue paras paikka niiden löytämiseen.

Mistä löytää kristalleja.